Asus Router configurations

Discuss wired, wireless and powerline networking with Bluesound.
emperor
Posts: 19
Joined: Thu Jan 01, 2015 10:53 am

Re: Asus Router configurations

Post by emperor » Thu Apr 28, 2016 12:34 pm

Screenshots of the settings:
router_settings_lan.jpg
router_settings_lan.jpg (49.74 KiB) Viewed 10028 times
router_settings_general.jpg
router_settings_general.jpg (50.71 KiB) Viewed 10028 times
router_settings_proffesional.jpg
router_settings_proffesional.jpg (90.65 KiB) Viewed 10028 times

Bjorn
Posts: 93
Joined: Wed Aug 14, 2013 1:02 pm

Re: Asus Router configurations

Post by Bjorn » Thu Apr 28, 2016 1:44 pm

emperor wrote:So, here's my setup.
bluesound_asus_system2.jpg
I have three Asus RT-AC68U, one is the main router and two serves as access points.
To get better WiFi signal to the two non-wired players (the Pulse Mini and the Power Node), I added an Asus RP-N12 Media Brigde to each of them.
The bridges are locked to the the nearest router, so they don't switch to another one with lower strength (could happen if the nearest router reboots for example).

There seems to be a known issue with Asus and Multicast, especially if more units are connected together (like my router and the access points).
Here are the settings I changed, which made all the difference:

Router:
LAN -> IPTV: Enable multicast routing (IGMP Proxy) : Enabled
LAN -> IPTV: Enable efficient multicast forwarding (IGMP Snooping): Enabled
Wireless -> Professional -> Band 2.4GHz -> Enable IGMP Snooping: Enabled
Wireless -> Professional -> Band 2.4GHz -> Multicast Rate(Mbps): OFDM 12

Access Points:
Wireless -> Professional -> Band 2.4GHz -> Enable IGMP Snooping: Enabled
Wireless -> Professional -> Band 2.4GHz -> Multicast Rate((Mbps): OFDM 12

It's copied straight from this post: http://www.snbforums.com/threads/rc-ac6 ... ost-190344.
Thanks for the help. I had missed a couple of the settings - hope it will work better now :-)
Björn
Running Bluesound Node 2, 2 Pulse mini and a Pulse Flex
Bluesound apps for iPad, iPhone and OSX

KriHad
Posts: 1329
Joined: Thu Sep 12, 2013 11:49 am
Location: Älvsjö, Sweden

Re: Asus Router configurations

Post by KriHad » Thu Apr 28, 2016 1:53 pm

Excellent info, thanks for sharing.

And, oh! This is my 500th (!) forum post...

Best, KriHad
Main room 5_1: Heos AVR, Dali fronts, Lyngdorf rears, and B&W sub
Bed room 2_0: Argon AMP, Chromecast, and Scandyna speakers
Kitchen: Pulse Mini 2i, Kids: Pulse Flex 2i, Bath: Pulse Flex 2i

User avatar
TonyW
Site Admin
Posts: 3362
Joined: Fri May 03, 2013 1:11 pm
Location: Pickering, ON CANADA
Contact:

Re: Asus Router configurations

Post by TonyW » Fri Apr 29, 2016 7:49 am

KriHad wrote:This is my 500th (!) forum post...
I got you beat 8-)
Need help? Select Help, Send Support Request in the App or e-mail us at support@bluesound.com and we will reach out to you.

Bjorn
Posts: 93
Joined: Wed Aug 14, 2013 1:02 pm

Re: Asus Router configurations

Post by Bjorn » Sun May 08, 2016 10:10 am

Seems like the suggested settings might have done the trick. My system has been running fine for more than a week now :-)

Thanks for the help :-)
Björn
Running Bluesound Node 2, 2 Pulse mini and a Pulse Flex
Bluesound apps for iPad, iPhone and OSX

KriHad
Posts: 1329
Joined: Thu Sep 12, 2013 11:49 am
Location: Älvsjö, Sweden

Re: Asus Router configurations

Post by KriHad » Sun May 08, 2016 11:55 am

Dear BLS team, will you document this for future support cases?
Main room 5_1: Heos AVR, Dali fronts, Lyngdorf rears, and B&W sub
Bed room 2_0: Argon AMP, Chromecast, and Scandyna speakers
Kitchen: Pulse Mini 2i, Kids: Pulse Flex 2i, Bath: Pulse Flex 2i

Bjorn
Posts: 93
Joined: Wed Aug 14, 2013 1:02 pm

Re: Asus Router configurations

Post by Bjorn » Sun May 08, 2016 12:15 pm

KriHad wrote:Dear BLS team, will you document this for future support cases?
Good suggestion since the Asus-routers are very popular - at least here in Sweden :-)

Btw, my setup was bit simpler since it only involved one router and three wireless connected Bluesound devices (and of course my wired Synology NAS)
Björn
Running Bluesound Node 2, 2 Pulse mini and a Pulse Flex
Bluesound apps for iPad, iPhone and OSX

User avatar
TonyW
Site Admin
Posts: 3362
Joined: Fri May 03, 2013 1:11 pm
Location: Pickering, ON CANADA
Contact:

Re: Asus Router configurations

Post by TonyW » Mon May 09, 2016 7:29 am

KriHad wrote:Dear BLS team, will you document this for future support cases?
Hi Krihad

We will do our best to get this on the main site but our guys at the BSC are aware of this thread and here is hoping that by the time we have it posted on our official support site ASUS has resolved their issue on their firmware.
Need help? Select Help, Send Support Request in the App or e-mail us at support@bluesound.com and we will reach out to you.

Bjorn
Posts: 93
Joined: Wed Aug 14, 2013 1:02 pm

Re: Asus Router configurations

Post by Bjorn » Mon May 09, 2016 11:48 am

TonyW wrote:
KriHad wrote:Dear BLS team, will you document this for future support cases?
We will do our best to get this on the main site but our guys at the BSC are aware of this thread and here is hoping that by the time we have it posted on our official support site ASUS has resolved their issue on their firmware.
That is of course an even better solution ;-)
Björn
Running Bluesound Node 2, 2 Pulse mini and a Pulse Flex
Bluesound apps for iPad, iPhone and OSX

Awdkoers
Posts: 9
Joined: Fri Aug 18, 2017 3:42 am

Re: Asus Router configurations

Post by Awdkoers » Tue Aug 22, 2017 5:40 am

Hi all,
I own the Powernode 2 for about a week now and i am still in the process of tuning my local network. The Powernode 2 is wired to my ASUS RT-N66U. From the beginning i noticed a lot of playback hiccups and i wondered what caused this.
- First i assigned a static IP address to the device --> not the solution, removed static IP address
- Second i started enabling QOS and tried to tune it--> took me a lot of time and there were definitely less hiccups
- Third i came across this post, i disabled QOS and enabled the two IGMP settings in the ASUS router.
I hope this will finally end the audio hiccups.
Regards,
Alexander

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests